TOMAR AND THE FC’S – RISE ABOVE

Tomar Williams is een Amerikaanse soul- en R&B-zanger uit Austin, Texas die in 2015 zijn eerste werk op plaat uitbracht op de ep “Day by Day”. Daarvoor werd zijn formatie ‘Tomar And The FC’s’ opgericht met vier van zijn muzikale vrienden uit Austin. Dat waren gitarist Andy Tenberg, pianist David Earl, bassist Mitch Fischels en drummer Paul Kresowik. Eind 2016 bracht de groep een eerste volwaardig album op de markt onder de titel “Heart Attack”.

Daar komt nu een vervolgalbum op dat “Rise Above” heet en uit tien nieuwe songs bestaat. De liedjesteksten zijn geïnspireerd op het politieke en sociale gebeuren in de Verenigde Staten, maar ook de liefde komt aan bod. Ze vormen vaak een aanklacht op allerlei dingen die er fout lopen in de USA zoals het discriminerende gezondheidssysteem, het geweld en het nog altijd veelvuldig in de maatschappij aanwezige racisme.

In tegenstelling tot hun debuutalbum zijn de blazers op “Rise Above” minder prominent aanwezig en er werden ook meer elementen uit de rock- en bluesmuziek in hun werk geïncorporeerd. De oproep tot samenwerking en éénmaking tussen het Amerikaanse volk is de centrale boodschap die ‘Tomar And The FC’s’ met deze plaat willen uitdragen. Als eerste single uit het album werd het op de video te beluisteren nummer “Innocence” geselecteerd, een song met een tot nadenken dwingende tekst als ‘I fell in love with your innocence, don’t know what happened to you ever since’.

De blazers zijn wel nog nadrukkelijk aanwezig in de ritmische albumopeningstrack “Can’t You See” en ook het daaropvolgende “Enough Is Enough”, “Take Your Time” en “Gypsy Woman” zal de luisteraars op de dansvloer uitnodigen. De ons steeds weer bekorende soulballads waarin de krachtige stem van Tomar Williams excelleert zijn “Fine Time”, titeltrack “Rise Above”, het jazzy “This Woman” en de aan Wilson Pickett of Otis Redding herinnerende songs “Always You” en albumafsluiter “Up”. Leuke plaat!

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Splice Records

video